Bläddrar i senaste numret av Allt om trädgård. Vackra höstfärger är tongivande och jag läser bl. a. en intressant artikel med Hannu Sarenström. Marit Danielsson som är chefsredaktör skriver i sin krönika att det är ett missförstånd att året skulle börja med januari. Marit menar att september är årets första månad. Och varför inte? Många verksamheter startar upp på höstkanten samtidigt som det sakta men säkert blir mörkare. För de flesta är det ett år till nästa långsemester.
Och Stadsbiblioteket får nya öppettider från och med den 1 september.
Måndag-fredag 9-19
Lördag, söndag 11-15
I helgen har jag lyssnat till den kanadensiska sångerskan Feist.
30 augusti 2009
När börjar året?
28 augusti 2009
Björnen
Varje sommar läser jag en roman av William Faulkner, det är en tradition jag lyckats upprätthålla i flera år nu och som jag uppskattar högt. I år har jag läst Björnen.
Björnen handlar om vildmarkens urkraft, om en pojkes möte med en närmast mytologisk björn kallad Old Ben, och placerar sig sålunda i en amerikansk berättartradition som för tankarna till Melvilles Moby Dick och Hemingways Den gamle och havet. Men det är inte bara en roman om den lilla människans möte med naturens mäktiga krafter, utan också en roman om vem som till syvende och sist äger rätt till jorden.
För pojken, ung man nu, får en dag ärva mark efter sin far (som i sin tur ärvt den efter sin far), liksom han får ärva de slavar som ännu en tid efter inbördeskriget lever kvar och brukar jorden. Men som om inte det vore nog ärver han dessutom en obetald skuld: en inte ringa summa pengar och en fruktansvärd hemlighet...
24 augusti 2009
Det nya modet
17 augusti 2009
Jönköpings filmfestival
Har just bläddrat igenom Festivalprogrammet och bestämt mig för vilka filmer som verkar intressanta och som jag vill se. Ett problem dyker genast upp, två filmer som jag vill se går samtidigt. Det blir lite att fundera över...
Temat för året är bl a Queerfilm och på lördagen blir det queerfilmskväll "med glitter och glamour, hjärta och smärta, där det heteronormativa får ta ett steg tillbaka". XXY heter den första filmen av två och den verkar intressant. Den handlar om Alex som är född med två kön.
Just nu läser jag Middlesex av Jeffrey Eugenides, den inleds så här:
”Jag har fötts två gånger: först som en liten flicka en anmärkningsvärt smogfri januaridag i Detroit 1960, och sedan på nytt som tonårspojke i ett undersökningsrum inte långt från Petoskey i Michigan i augusti 1974.”
Bokens berättare är Cal som berättar sin historia från sina farföräldrar som flydde från Smyrna i Turkiet till Detroit. Om hur deras liv blev som grekiska invandrare. Här möte vi illegala spritklubbar, bilfabriker och silkestillverkning och arbetslöshet. Berättelsen är kronologisk, sen följer historien om hans föräldrar och till slut Cals egen berättelse. Det är en fascinerande över 600 sidor lång släktkrönika. Låt er inte förskräckas över att det är en tjock bok, utan glädjs att den räcker längre.
Middlesex vannPulitzerpriset 2003. Jeffrey Eugenides är kanske inte årets nobelpristagare i litteratur, men snart kanske?
Den andra filmen, på queerfilmskvällen är den kultförklarade musikalen Hedwig and the Angry Inch, en varm och humoristisk film om en östtysk transvestit tillika glamrockssångerska.
Den film jag verkligen är intresserad av att se är Séraphine. Séraphine de Senlis, den franska konstnären som målade blommor och frukter så naivistiskt färgstarkt.
16 augusti 2009
Sergeant Getúlio
Har precis läst Sergeant Getúlio av João Ubaldo Ribeiro, en brasiliansk författare som månne kan bli aktuell för ett nobelpris i år?
Sergeant Getúlio är en fascinerande läsning, om den obildade Getúlio som får till uppdrag att tillfångata en politisk motståndare till makthavarna, och föra denne till huvudstaden. Men under färden sker politiska omvälvningar, och Getúlio finner sig plötsligt i onåd, utan bundsförvanter, och utan att för den skull kunna uppbåda den taktiska självbevarelsedriften att överge sitt uppdrag. Getúlio som är en man av folket, skicklig på att slåss och skrävla men inte mycket annat, och som varken förstår sig på politik eller ideologi, berättar själv på en flödande vardaglig prosa.
På sätt och vis påminner romanen om den redan Nobelprisbelönade Camilo José Celas debutroman Pascual Duartes familj, om den obildade Duarte som sitter i fängelse i väntan på avrättning, och som själv berättar om sitt öde. På så sätt intar de två romanerna motställda perspektiv, Getúlio är polismannen som rättfärdigar sina våldsamma handlingar genom sitt yrke, Duarte söker botgärning och förståelse för sina brott genom att påvisa sitt fattiga och olyckliga liv...
Två mycket läsvärda böcker i sensommarvärmen.
14 augusti 2009
Mario Kart Love Song
Det här är kanske inget nytt för många av er, men jag upptäckte det precis så det är nytt för mig: En amerikan vid namn Sam Hart skrev en kärlekssång om tv-spelet Mario Kart, gjorde ett youtube-klipp av det som snabbt fick miljoner tittare, och därefter spelade han in låten och släppte den som nedladdningsbar singel via Itunes, och sägs tjäna en hel del på kuppen. Internet kombinerat med den amerikanska drömmen tycks det... Förr eller senare torde den här typen av genomslag förändra den stelbenta musikbranschen, och då är kanske skivornas dagar på biblioteken räknade. Frågan är då om också vi som arbetar på bibliotek kan förnya oss?
Här är Youtubeklippet, och en rasande charmig låt är det (jag gillar mustaschen!)
11 augusti 2009
Hög gråtfaktor
I går så såg jag filmen "Changeling" med Angelina Lolie och John Malkovich. Den bygger på ett verklighetsdrama från 1928 i Los Angeles, där sonen till en ensamstående mamma försvinner spårlöst. Kvinnan gör allt för att hitta sin son. Efter fem månader hittar polisen pojken, men det är fel pojke. Polisen vägrar tro på mamman och en historia rullas upp som får många konsekvenser för alla inblandade.
Lyssna till den vackra musiken!
Ni vet väl att vi har massor av film att låna/hyra på biblioteket? 10:- för en vecka, billigast i stan?
En bok som har ett liknande tema är Ibland undrar jag om jag minns rätt av Astrid Trotzig. Den handlar om Anna, en gift småbarnsmor, som går ut genom dörren för att aldrig mer komma hem. Boken bygger på vem Anna var och hur traumat av hennes försvinnande påverkar hennes anhöriga. Hennes man, hennes föräldrar, hennes bästa väninna och kriminalinspektören som har hand om fallet, berättar om Anna. Men deras sammanlagda historia gör bilden av Anna allt mer motsägelsefull och svårgripbar. Boken gjorde ett starkt intryck på mig.
Foto:Sara Mac Key
10 augusti 2009
IRONI
Varför gråter du, kvinna?
Du måste lägga ner din glädje i en fuktig grav?
Lyckan - en bok på livets hylla
Som man efter läsningen måste lägga ifrån sig.
Romanerna blir allt kortare
Och ingen fortsättning finns.
Också i intrigerna kommer slutet fortare.
Du förvånas, tror det inte: redan?
Du var lycklig medan du läste -
Därför tycks den sista punkten så obarmhärtig.
En bok kräver inte mycket.
Du behöver inte ens damma av den.
av Vizma Belsevica
ur samlingen Jordens värme
05 augusti 2009
04 augusti 2009
Fukuzawa
Kärleken till böcker
I förra veckan såg jag filmen som bygger på den mycket charmiga boken "Brev till en bokhandel". Med bl a skådespelarna Anne Bancroft och Anthony Hopkins.
1949 skriver den amerikanska manusförfattaren Helene Hanff ett brev med en önskan om en bok till antikvariatet på 84, Charing Cross i London. Så följer en 20 år lång brevväxling mellan Hanff och Frank Doel, ägaren av antikvariatet. Det utvecklas en stark vänskap som får stor betydelse för dem båda.
Anne Bancroft är suverän i rollen som Helene Hanff och Anthony Hopkins spelar den lite torre engelsmannen så att man blir förälskad i honom.
En bok för alla har nu på nytt gett ut boken. Så istället för att köa på biblioteket så köp denna lilla pärla för en billig peng!
Här är ett smakprov ur filmen:
03 augusti 2009
Skor längtar ut
02 augusti 2009
En bok eller en bok?
Vi var på en strapatsfylld utflykt idag i nordvästra Skåne i Mölletrakten. Närmare bestämt i ett naturreservatet där Nimis finns, träskulpturen byggd av drivved och utan tillstånd av Lars Vilks. Vi började vår vandring högt upp för att ta oss genom en fantastisk skog ner till havskanten. Sista biten klängde vi oss genom den mycket omdebatterade träkonstruktionen. En lekplats för vuxna!
Här fanns denna vackra bok.