30 december 2008

Höjdpunkter från året som gått

Vi gjorde en sammanställning av personalens bokfavoriter ur 2008 års utgivning, som man kan studera närmare om man besöker stadsbiblioteket. Men faktum är att biblioteken i Umeåregionen - som på nätet går under namnet Minabibliotek.se - överträffar oss med hästlängder. Massor med bra tips, döm själva!

Men i vanlig ordning tycks Ivan Vladislavic Snabbköpet Rastlös ha gått spårlöst förbi, vilket är synd eftersom just denna roman är årets absoluta höjdpunkt enligt mig. Om nu någon skulle undra...

29 december 2008

Vinterträdgården, Simtag



Vinterträdgården finns nånstans i Skövde, där Laura bor tillsammans i en suterrängvilla med sin far. Laura, barnsköterska på dagis, snart 40 men med för få vänner för att ha kalas, hemmadotter till livstrött far o en död mor som älskade för lite och var svartsjuk för mycket möter sitt livs kärlek och passion i mamman till ett av barnen på dagis. Förbjuden kärlek, Shahrzad är gift, men Laura ger efter för sina starka känslor och Shahrzad möter henne. Laura är kvinnan man aldrig ser, hon är så ensam, hennes liv är arbete, hon sköter om sin far och ibland träffar sin bror i det gemensamma sommarhuset. Laura skriver poesi och har börjat en skrivarkurs, men känner sig inte bekväm med alla skrivlekar de ska utföra. Lauras poesi flödar i sin kärlek till Shahrzad.
Christine Falkenlands språk är så levande och njutbart, och berättelsen så ömtålig att det tillsammans blir en så fin läsupplevelse.
Vinterträdgården påminner mig om Jessika Berglunds debutbok Simtag. Boken handlar om Anneli som bor ett hus långt ut i skogen. Anneli kommer "plötsligt" på att hon älskat sin vän Cecilia i hela sitt liv. Skogen och naturen är ett centralt tema i boken. Jessika Berglund skriver i bilder och det är nästan att man vandrar med på de upptrampade stigar Anneli går.

21 december 2008

De utsatta av Maîssa Bey


Bokcirklar på nätet finns det nog flera stycken, jag är med i Bokcirklar skapad av Nina Frid som efter att ha gått MUSAutbilningen (specialutbildning i skönlitteratur) startade upp detta nätforum. För min del tycker jag att att "cirkla" på nätet är lite komplicerat, vilket ändå inte hindrar mig att vara med. Det mest intressanta är att här träffas så många människor med ett stort intresse - litteratur! Samt att man blir ofta inspirerad till läsning av de olika inläggen som görs.
Senast jag var med och "cirklade" var det om boken De utsatta, den är skriven av Maîssa Bey (pseudonym för Samia Benameur).
Maïssa Bey föddes 1950 i Algeriet. Under befrielsekriget torterades hennes far till döds av franska armén. Det satte djupa spår hos Maïssa Bey. För henne blev läsandet och skrivandet blev en tillflykt undan sorgen. Så småningom blev skrivandet till en kamp mot våldet och orättvisorna. Hennes första bok kom ut under inbördeskriget på 90-talet. Vilket gjorde att hon gav ut sina böcker under pseudonym.
De utsatta är den, än så länge, enda bok som är översatt till svenska.

Vid tretton års ålder vägrade jag att fortsätta växa.
Hämmad tillväxt
konstaterade läkarna senare.

Så inleds boken, Malika som vägrade att växa är berättarjaget i boken. Hon har starka skäl för sitt beslut. Malika hittades som liten baby på stranden och togs omhand av en familj där "pappan" förgreps sig på henne. Hon hamnar så småningom på en "skräpkammare" Dvs "Varken ålderdomshem eller mentalsjukhus eller vårdanstalt utan allt i ett." Här finns de som inte passar in i eller brutit mot samhället och de som övergivits av sina familjer.

Malika är där för hon har en allvarlig psykisk störning enligt hennes journal. Eller som hon själv menar; varken galen eller efterbliven, bara lite rubbad.
Malika berättar sin egen och några av de andra kvinnornas historier som är lika starka och svåra som hennes egen.

De utsatta är en oerhört stark läsning. De handlar uteslutande om hur det är att vara kvinna i ett land där all makt finns hos männen. De olika kvinnoödena berör så mycket att man får stanna upp för att andas.
Språket är så poetiskt vackert och mycket mångtydigt. Översättaren, Monica Malmström har gjort ett mycket gott arbete.

17 december 2008

Revolutionary Road

Det tycks som om det är Richard Yates Revolutionary Road som man ska läsa till jul. Den under hösten utkomna översättningen har fått lysande recensioner och boken har tilldelats klassikerstatus, och dessmer kommer den som film under nästa år. Och som alltid kan man ju fråga sig om det trots allt inte är filmen som genererat intresset för boken, den kom ut på engelska redan på 60-talet men har sedan fallit i glömska. En smula cyniskt kanske, och inte för att det spelar någon större roll, är det en bra roman kan det ju kvitta lika vad som ligger bakom den nyvakna hajpen. Och bra ska den ju uppenbarligen vara, personligen har jag lagt den i min julläsningshög (som bara växer och växer...).


Den som vill läsa mer om Revolutionary Road kan med fördel kika in på The New Yorkers hemsida.
Och en trailer till den kommande filmen hittar ni här!

16 december 2008

Mordbyn på nytt!

Det här är knappast en helt färsk nyhet, men likväl: för några veckor sedan tilldelades Andrea Maria Schenkels roman Mordbyn Svenska Deckarakademins pris, The Martin Beck Award, för årets bästa översatta deckare. Och det tycks mig vara ett gott val; utan att jag för den skull har särdeles bra koll på årets deckarutgivning gillade jag åtminstone Mordbyn skarpt. Väl värd att läsa inte bara för deckarentusiaster. Mordbyn har jag tidigare bloggat om här!


Övriga nominerade (och sålunda antagligen läsvärda) till årets Martin Beck Award var: Spökskrivaren av Robert Harris; En eftersökt man av John le Carré; Död i gryningen av Deon Meyer; och Mörk kust av Peter Temple.

10 december 2008

Popsoaré

I lördags var det poppremiär på Stockholms stadsbibliotek. Inte så mycket att slå på stora trumman för med tanke på att vi har haft Popsoaréer på Jönköpings stadsbibliotek en längre tid nu. De senaste gångerna har det varit fullsatt och hur bra som helst. Ikväll uppträder bland annat Lowood...

09 december 2008

Kulturkonservativa tendenser?

Trodde aldrig att jag skulle få anledning att säga det, men tydligen är jag kulturradikal...

08 december 2008

Sammankomsten (+ grälsjuka)

Läste Anne Enrights Bookerprisbelönade roman Sammankomsten förra veckan, och tyckte mycket om den.


Morgontidningarnas recensenter var inte helt övertygade dock:


----------
(Men vem bryr sig om vad andra tycker?)