29 december 2008

Vinterträdgården, Simtag



Vinterträdgården finns nånstans i Skövde, där Laura bor tillsammans i en suterrängvilla med sin far. Laura, barnsköterska på dagis, snart 40 men med för få vänner för att ha kalas, hemmadotter till livstrött far o en död mor som älskade för lite och var svartsjuk för mycket möter sitt livs kärlek och passion i mamman till ett av barnen på dagis. Förbjuden kärlek, Shahrzad är gift, men Laura ger efter för sina starka känslor och Shahrzad möter henne. Laura är kvinnan man aldrig ser, hon är så ensam, hennes liv är arbete, hon sköter om sin far och ibland träffar sin bror i det gemensamma sommarhuset. Laura skriver poesi och har börjat en skrivarkurs, men känner sig inte bekväm med alla skrivlekar de ska utföra. Lauras poesi flödar i sin kärlek till Shahrzad.
Christine Falkenlands språk är så levande och njutbart, och berättelsen så ömtålig att det tillsammans blir en så fin läsupplevelse.
Vinterträdgården påminner mig om Jessika Berglunds debutbok Simtag. Boken handlar om Anneli som bor ett hus långt ut i skogen. Anneli kommer "plötsligt" på att hon älskat sin vän Cecilia i hela sitt liv. Skogen och naturen är ett centralt tema i boken. Jessika Berglund skriver i bilder och det är nästan att man vandrar med på de upptrampade stigar Anneli går.

Inga kommentarer: