30 maj 2010

Jag älskar dansen


Jag älskar dansen
för den befriar människan
knyter den sorgsna till gemenskap

Jag älskar dansen som främjar sundhet
klarhet i tanken
och en rörlig själ
Dans är förvandlingen av rum och tid
för människorna som ständigt är i fara
att förfalla ensidigt till tanke
vilja eller känsla

Jag älskar dansen
O, människa lär dig dansa
för annars vet änglarna i himlen
inte vad de ska göra med dig

Augustius (354-430e.Kr.)

Med den här dikten avslutar Kerstin Thorvall sin bok "Nödvändigheten i att dansa".
Ja, efter att ha läst Thorvalls bok så tror jag på DANSEN! Som befrielse, tröst och glädje.
Tidigare har jag bara läst trilogin som börjar med "När man skjuter arbetare", de berörde mig starkt.
I "Nödvändigheten i att dansa" berättar Thorvall om hur hon "förlöstes" genom dansen på ett sinnessjukhus vid sitt första besök på Kuba.
"Lyckan eller den underbara befrielsen (förlossningen) och här börjar ju dansen och jag dansar som i en dröm när en stor man i uniform grabbar tag i mig, och när vi sen börjar dansa mitt emot varandra är jag redan inne i den andra dimensionen. Jag finns inte. Men jag finns, JAG FINNS. Och musiken , jag tror det är en rumba, går in i mig, fyller mig, lyfter mig, jag svävar, jag flyger, jag är ett moln, jag är en röd ballong, jag är utan tyngd, utan rädsla. Å, ni anar inte. Jag är inte rädd."

27 maj 2010

Imorgon har vi stängt...

pga golvrengöring i dagarna tre! Vi öppnar igen på måndag kl 9.00.
Men våra övriga bibliotek runt om i stan har öppet som vanligt och är väl värda att besöka.

Idag hade vi vår sista, för våren, bokcirkel på biblioteket. Dagens bok var Albert Camus "Främlingen". Vi hade en spännande diskussion om vad Camus egentligen ville med sin bok. Boken beskriver skickligt det torftiga utanförliv som utmärker huvudpersonen.

För några år sedan hade vi en personalbokcirkel där vi läste noveller. En av de intesivaste diskussioner vi hade då var Stig Dagermans novell "Att döda ett barn". Nu såg jag att den finns på YouTube i en version av Björne Larsson och Alexander Skarsgård. Filmen blev prisad på Odense International Film Festival 2003.
Stig Dagerman skrev novellen 1953 på beställning av Trafiksäkerhetsverket, för att få folk att inte överskrida hastighetsbegränsningen.

26 maj 2010

The Book of Love


I love it when you read to me...
Sången finns på Peter Gabriels CD "Scratch my back" .
Filmen Pride & prejudice till utlån, 10:- för en vecka!

20 maj 2010

STORA BOKBYTARDAGEN

"Vi som aldrig sa hora" av Ronnie Sandahl var en av alla böcker som bytte ägare idag.
En kille som cyklade förbi stannade till och undrade vad vi höll på med, åkte genast och köpte några böcker för han ville ha en bok Mårten hade bytt till sig. En bok om Anton Nilson mer känd som Amaltheamannen. Ett 25-tal personer hade med sig böcker som de bytte, många roliga samtal hade vi.
Själv gjorde jag också fynd, "Nödvändigheten i att dansa" av Kerstin Thorvall. Och så lägligt "Bitterfittan" av Maria Sveland. Maria Sveland som jag ska lyssna till ikväll på högskolan!

19 maj 2010

STORA BOKBYTARDAGEN

I morgon är det stora bokbytardagen!
I Jönköping byter vi böcker utanför biblioteket mellan klockan 13.00 och 16.00.
Om inte det regnar förstås! Då drar vi oss inåt och håller till inne på bibblan istället. Vi bjuder på kaffe och hoppas du har tid att stanna en stund för att prata med oss och andra besökare.

Har du inte tid då så kan du gå till Rådhusparken vid lunchtid (12.00-13.00) och byta böcker med andra som struntar i lunchen.

Ett tredje altinativ är Friskis & Svettis´ morgon- och lunch- och eftermiddagspass. Gympa och litteratur är en bra kombination! Träning för kropp och själ!

Och naturligtvis byt på stan, på jobbet eller varhelst du hittar någon som tycker din bok är mer intressant än sin egna.

Förra året gjorde jag två riktigt bra fynd... vilka böckerna var har jag glömt men jag var mycket nöjd när jag kom hem.

Så välkomna att cirkla bland böcker i morgon Hoppas solen skiner som vår fina BOKCIRKEL.

Här kan ni läsa om vad som händer runt om i Sverige!


Stig Dagerman priset går till

den uruguayanske författaren, journalisten och aktivisten Eduardo Galeano!
GRATTIS!
Galeano är en av Latinamerikas främsta författare Han får priset för "ett författarskap som orubbligt och alltid står på jordens fördömdas sida. Han är ingen talesman för jordens fördömda, för som han själv påpekat: 'de har alla, varenda en av dem, en egen röst', men världen lyssnar inte. Galeano lyssnar", som det heter i motiveringen - hans bok.
"Latinamerikas öppna ådror" från 1971 har sålts i miljoner exemplar och är en av de mest sålda böckerna i den spansktalande världen.

Kan det månne bli så det är årets Nobelpristagare?
Elfriede Jelinek och Jean-Marie Gustave Le Clèzio har båda fått Dagerman-priset och Nobelpriset samma år!

16 maj 2010

Olika som tre bär?

Jag har haft en lång ledig helg och har passat på att läsa ut några böcker.

En bok som jag sträckläste var "Främlingen i huset" Sarah Waters omtalade och uppmärksammade bok. Sarah Waters, som är en av mina favoritförfattare, har varit på Sverigebesök och pratat om sin bok. Historien utspelar sig i Warwickshire strax efter andra världskriget. Läkaren Faraday kallas till familjen Ayres på godset Hundreds Hall. Faraday dras in i familjen, både som läkare och vän. Familjen Ayres har förlorat sin förmögenhet och kämpar för att behålla huset. Huset, som är hemsökt av något övernaturligt, är förfallet och illa åtgånget. "Främlingen i huset" är en spännande och suggestiv berättelse.
Sarah Waters har enligt mig, en oöverträfflig förmåga att skapa stämningar i sina berättelser. Hon skriver så att man befinner sig helt inne i historien.

Gunnhild Øyehaugs romandebut "Vänta, blinka" blev en härlig läsupplevelse. Den beskrivs som en Short Cuts-liknande roman och vi får följa några vilsna människor som är mitt uppe i livets avgörande skeenden.

På förra årets bokmässa lyssnade jag till Paolo Giordano när han talade om sin bok "Primtalens ensamhet". Han är forskare i teoretisk fysik och har skrivandet som "hobby". Eller om det var tvärtom, som han uttryckte det..
De första kapitlen är bokens absolut bästa och kan läsas som två noveller. I dessa får man veta bakgrunden till de två personer som boken handlar om.
Alice tvingades av fadern att åka skidor som barn, något som Alice hatade.
Och Mattia, vars förståndshandikappade tvillingsyster försvinner spårlöst när han ska gå på en födelsedagsfest.
Mattia ser Alice och han själv som två primtal som står varandra nära men som aldrig kan mötas. "Primtalens ensamhet" är en bok om just ensamhet och oförmågan att komma nära en annan människa.

03 maj 2010

Sånger från äldreomsorgen


Gott minne

Minnet sviker.
Men ibland märker man
det är tvärt om - gott.
Jag minns allt mer
från min barndom.
Jag hade t.ex. ett livstycke
med vita strumpeband
och hemstickade långstrumpor
med stora stoppar på knäna.
Det kan man kalla
att ha i gott minne bevarat
det goda minnet
av mamma Signes omsorg.

Av Ragnar Thoursie som förra året gav ut diktsamlingen "Sånger från äldreomsorgen". Då var han 90 år gammal.

02 maj 2010

Språk i Norden


I veckan som gick pratade vi om nordiska författare på stadsbiblioteket. Vi blev tillfrågade av Föreningen Norden om vi kunde presentera modern nordisk litteratur och det är klart att vi nappade på det! Många författare hann vi med... Jag talade bl a om Nordiska Rådets 2010 års pristagare Sofi Oksanen. När jag läste hennes bok "Utrensningen" så tänkte jag på Elvi Sinervos "Kamrat svik inte" och Väinö Linnas romansvit trilogi "Här under polstjärnan". Böcker jag läste för många år sedan. Sinervos bok är en känslomässig stark utvecklingsroman om Marja som svek sina kamrater genom att hon talade under förhör. Vilket fick till följd att hennes kamrat dömdes till döden.
Dagen efter gick jag förbi hyllan med nya böcker på fackplanet och där såg jag den oansenliga boken "Expedition: Språk i Norden" av Fredrik Harstad och Annica Anderson. Trots att den både ser ut som en lärobok och texten är lite förnumstig så blev det en kul upplevelse! Här får man lära sig en hel del t ex hur Norden blev fem länder och hur våra språk är släkt med varandra. Spännande tycker jag! Författarna rör sig fritt i många länder så det handlar inte bara om de nordiska. Här lär jag mig att i Papua Nya Guinea talas det ca 850 språk!! Tur för mig som inte är språkbegåvad, att jag inte bor där.