05 september 2009

Glädjen att vara medmänniska


"GÅ MED DIG -om glädjen att vara medmänniska" är titeln på Lars H Gustafssons senaste bok. Lars H Gustafsson är barnläkare och författare. "Gå med dig" är en tankebok där Gustafsson filosoferar över det viktiga i livet, ofta med barnet i fokus. "I mötet öppnas möjligheten till att vara medmänniska. Det blir särskilt viktigt när något inträffar som får marken att plötsligt rämna under våra fötter." Här finns mycken klokhet, vemod och ödmjukhet. Bokens inledande kapitel "Det flyktiga mötet", börjar med en dikt av Hjalmar Gullberg. Lars H berättar om möten som är värda sin vikt i guld. Några av dem är som små ädelstenar som förvaras i en särskild ficka.

"Det är sant att många ungdomar har ett fattigt språk. Men det är också sant att många ungdomar, bättre än de flesta vuxna, förstått vad Kahlil Gibran talar om i sin dikt om samtal:
"I mycket av ert tal stympas tänkandet. Ty tanken är
en fågel i rymden, som i en bur av ord kanske kan
utbreda sina vingar men inte flyga."
Det är inte orden som räknas. Det är tiden, tystnaden och närvaron som behövs. För att ett gemensamt språk långsamt ska kunna gro."

Gustafsson berättar också om barnvisor, samiskt påbrå, Rosengård, offervilja och mycket mycket mer. Det finns många litterära ingångar, här nämns författare som Margareta Strömstedt, Annica Wennström, Werner Aspenström och Barbro Lindgren.
Om du vill läsa om det väsentliga i livet läs Gå med dig! Min enda invändning är den lite tokiga titeln.

Inga kommentarer: