27 maj 2009

Bokpriser, TACK till alla bokcirkelminglare, Boktips


Hej alla ni som minglade med oss igårkväll! Och ni som inte var här!

Vi tyckte det var trevligt och hoppas att ni gjorde detsamma.
(Det var några oliver kvar till frukosten…)

I morse när jag letade kulturnyheter i dagstidningarna såg jag att tre fina litteraturpriser är offentliggjorda! Vi får boktipsen serverade…

Selma Lagerlöfs litteraturpris 2009 går till författaren och kulturkritikern Lars Gustafsson.

Torgny Lindgren är 2009 års mottagare av Piratenpriset.

Man Booker International Prize får den kanadensiska författaren Alice Munro.

Tre stora författare, det måste vara så roligt att bli uppskattad med fina priser! Möjligtvis är det väl Nobelpriset i litteratur som kan bli hämmande i det fortsatta skrivandet. Annars kan det nog bara bli fler och ”godare” böcker.

Lars Gustafsson är jag inte så bekant med, men han har skrivit en av de böcker som har satt spår i mig. Windy berättar: om sitt liv, om de försvunna och om dem som ännu finns kvar. Windy är hårfrisörska och under tiden hon klipper håret på en kund berättar hon om sitt liv i en lång monolog. Styrkan i berättelsen är att det känns som att det är jag som läsare som sitter och blir klippt och får ta del av Windys funderingar det amerikanska samhället, livet i stort och smått och en hel del filosofiska funderingar. Det här är en pärla till bok!

Torgny Lindgren fick av juryn motiveringen: För en berättarkonst, där det Höga och det Låga, det Breda och det Smala sitter till bords tillsammans och skålar med varandra- allt i Piratens anda. Och jag säger bara PÖLSAN. Det räcker.

Alice Munro fick en så fin motivering av juryn "Att läsa Alice Munro är att lära sig något varje gång som du aldrig tänkt på förut” För det är väl bl a därför vi läser böcker? Att få nya tankar, att beträda nya landskap och få sitta ner ensam men med sällskap. Den senaste av hennes böcker som översatts till svenska är novellsamlingen "Kärlek, vänskap, hat" från 2003.

Inga kommentarer: