03 mars 2009

Oscar Waos korta förunderliga liv

Ibland har man ynnesten att läsa böcker som är så bra (så jävla bra!) att det inte går att hitta ord för att beskriva dem, det går liksom inte att göra dem rättvisa. Junot Diaz Pulitzerprisbelönade roman Oscar Waos korta förunderliga liv är precis exakt en sådan bok.

Oscar Waos... är på samma gång en uppväxtskildring (om Oscar och hans grava bekymmer att som överviktig supernörd hitta någon att älska), och en släktkrönika (som sträcker sig från 40-talet fram till idag, och här lyckas Diaz även fånga en betydande del av Dominikanska republikens moderna historia, inte minst fasorna under Trujillodiktaturen). Och med ett ständigt refererande till populärkulturen (den populärkultur som Oscar älskar, i synnerhet science fiction, serietidningar och Tolkien - och även om det inte är nödvändigt att ha koll på sina nördreferenser för att kunna ta till sig romanen tillför det onekligen ett visst nöje, fast det borde jag kanske inte erkänna...) får romanen både en rätt egensinnig stil och ett rappt tonfall.

Ytterligare en roman kan nämnas i förbifarten (det gör också Diaz), nämligen Mario Vargas Llosas Bockfesten, som är en utmärkt roman som handlar om just Dominikanska republiken och Trujillo (om än Diaz tycks ha vissa invändningar mot Llosas historieskrivning).

Inga kommentarer: