05 mars 2009

Nya skivor på biblioteket

De av er som såg popcirkus igår snappade kanske upp den finstämde slowcoustic-sångaren J Tillman, som numera antagligen är mest känd som trummis i förra årets mest hyllade band Fleet Foxes (vars platta är ett utmärkt tips i sig), men som på egen hand gjort fem skivor varav den senaste heter Vacilando Territory Blues. Tillman spelar den sortens introverta och lågmälda musik som det tar viss tid att acklimatisera sig med, men väl gjort är det som att slumra i ett varmvattenbad. Låten "James Blues" är ett mästerstycke!

Ytterligare en lågmäld artist är Glen Hansard, som tillsammans med Marketa Irglova har gjort skivan The Swell Season. Stämningsfulla sångharmonier och mycket stråkar är vad som erbjuds. Hansard fick en Oscar 2008 för låten "Falling Slowly" ur filmen Once, där han också medverkade som skådespelare (faktum är att han hade en av rollerna i den gamla fina The Commitments).

Den ack så produktive Sufjan Stevens (som för några år sedan släppte plattan Illinoise och därefter deklamerade att han skulle göra en skiva för varje amerikansk delstat, ett projekt som han antagligen är den ende som faktiskt skulle kunna gå i hamn med (strax därefter släppte han en trippelcd med egenskrivna julsånger - vem som helst verkar lat i jämförelse)) har producerat The Welcome Wagons debutskiva Welcome to the Welcome Wagon, en folkpopsnäcka av den sorten man förväntar sig komma från herr Stevens håll, med idel massiva arrangemang bestående av körer, stråkar och blås. Och även om denna skiva möjligen är lite väl medhårsstrykande har den en viss charm, och kan kanske lysa upp en smula i det kvardröjande vintermörkret. Men låna gärna Sufjan Stevens egna skivor också, de är snäppet bättre!

Och så har vi kompletterat med Frank Zappas Joe's Garage, som är Zappa i sin absoluta högform. Personligen är jag inte förtjust i allt Zappa gjort, men när jag lyssnar på titelspåret på nämnda skiva blir jag banne mig sugen på att göra slag i sak och bilda ett band; med min (numera) fyrsträngade gitarr och mina tre stackars valhänta ackord (men som Lundell har sagt - kan du tre ackord kan du ha hur kul som helst!) Någon som är sugen på att spela trummor?

Inga kommentarer: