03 augusti 2008

”Vill inte minnas kan inte glömma”

Elina Hivonens debutbok Vill inte minnas kan inte glömma är en stark bok om kärlek, ansvar och om möjligheten att gå vidare.

Anna, bokens berättare växer upp med en älskade bror, Joona, mor och far.

I familjen finns mycket hat och konfrontationer mellan Joona och pappan som är präst. Anna vill helst vara pappans lilla flicka. Men känner ett starkt band mellan sig och brodern. Joona går så småningom in i psykoser och hamnar på mentalsjukhus.

Som vuxen träffar Anna Ian som är en amerikansk gästföreläsare på universitet. De blir kära men deras förhållande bygger mycket på svåra minnen från barndomen som de berättar för varandra. Anna vill helst hänge sig i sitt förhållande till Ian, men har känslan av att inte tillåta sig bli lycklig då Joona fortfarande mår dåligt. Mellan kapitlen är texter insprängda skrivna av Joona riktade till olika personer, vilket får läsaren förstå vem han är.

Historien rör sig mellan olika tidsrymder och platser. Frågor ställs hur man klarar bli egen människa med så mycket sorg i bagaget och hur mycket ansvar har man för andra människor som står en nära. Jag tycker mycket om hur Annas och Ians minnen bildar egna berättelser i boken.

Elina Hirvonen (f. 1975) är journalist, litteraturvetare och dokumentärfilmare bosatt i Helsingfors.

Inga kommentarer: