05 juli 2008

Cohen

Såg Leonard Cohen live på Sofiero i Helsingborg i torsdag, och en fullkomligt fantastisk spelning var det. Molnfri himmel, lycklig publik och en strålande glad Cohen som tillät sig njuta av publikens hyllningar. En av de absolut största är han, enligt min mening.

Flera av hans skivor finns på Jönköpings bibliotek, tillika en handfull böcker. Lyssna och läs! Själv ska jag snarast ge mig på romanen Sköna förlorare.

Foto: Sonny Thoresen, HD

3 kommentarer:

ewa sa...

Lylliga dig!
Läste DNs recension (tror jag) o den var helt lyrisk! Man skrev oxå att hans röst omfång har ökat under tid. Det tyckte jag var intressant. Har inte lyssnat på honom på många år, för jag kände att det blev för ene handa med "samma" röst hela tiden. Då jag gärna spelar samma skiva om o om igen..

Lo sa...

Om man vill läsa om Cohen, kan jag rekommendera Dylan and Cohen: poets of rock and roll av David Boucher. Det var givande att läsa om båda dessa storheter samtidigt.
Jag vill också tipsa om Mannen som förstörde mitt liv av poeten Peter Lindforss. Den handlar om författarens möte med Cohen på den grekiska ön Hydra och deras vänskap. Det är en liten tunn bok, ganska egotrippad på författaren själv, men ger ändå en intressant vinkling av Leonard Cohens liv, mest på äldre dar.

Mårten sa...

Utmärkta tips Lo, jag ska nog vad det lider kolla upp dem båda. Cohen tillägnade för övrigt Take This Waltz åt Göran Tunström, som han också lärde känna på Hydra, fast tjugo år tidigare...