07 juli 2008

Människohamn


Kan verkligen tipsa om John Ajvide Lindqvists senaste bok, även om jag vet att de flesta kommer ändå att läsa/har läst den. Helt underbar berättarteknik, en paradoksalt läskig och mysig bok som fungerar även på sommaren. Det fungerar, kanske mest på grund av havet som är huvudantagonisten i boken. Havet är alltså det onda, men ändå, författarens makalösa berättande, spänningens underbara konstruktion och personligheternas utveckling, gör att man följer historien även om den är mild sagt orealistisk. Magiska inslag, levande döda, havet som tar människoliv, spöken, gör att man slutar bry sig om innehållets trovärdighet så länge realisationen fungerar bra. Det gör det absolut i Människohamn (kolla länken!). Jag har lyssant på författarens uppläsning och hittat en ny mästare bland svenska berättare.

2 kommentarer:

Mårten sa...

Jag gillade verkligen "Låt den rätte komma in" och "Hanteringen av odöda" (men inte så mycket hans novellsamling dock), så jag ser fram emot att få läsa Människohamn. Otroligt bra klipp du hittat!

Meliha sa...

Han är så unik, känns det som! Hans bild av döden, det var starkt. Hoppas att få lyssna på honom (live) ngn gång framöver.