26 juni 2008

Victor Sjöström vs. Ingmar Bergman

För inte så länge sedan gavs den uppmärksammade filmen och mästerverket Körkarlen (1921) ut på DVD. Filmen är regisserad av Victor Sjöström och har ett oförglömligt foto av den legendariske Julius Jaenzon. Filmens specialeffekter får fortfarande publiken att häpna och slår det mesta av dagens filmer med dataeffekter. För den som har missat denna film ges nu möjlighet att uppleva detta filmiska fenomen. Det är en nyrestaurerad filmversion med nyskriven musik av Matti Bye.

Om du inte får nog av Körkarlen eller kanske redan har sett den ett otal gånger och är mottaglig för en ny dimension av filmen så kan jag varmt rekommendera P.O. Enquists pjäs Bildmakarna. Bildmakarna kan kanske kallas för en fiktiv dokumentär som handlar om mötet mellan Selma Lagerlöf och skådespelerskan Tora Teje. Victor Sjöström och Julius Jaenzon har sammankallat till en visning av de tagningar som gjorts av filmen Körkarlen. Selma Lagerlöf är ditbjuden för att se och godkänna det arbete som har gjorts. På plats är även Tora Teje. Visningen av tagningarna blir avbrutna då Tora börjar ställa frågor om doktor Lagerlöfs skrivande och intension med boken. Tora provocerar och en psykologisk strid mellan de två kvinnorna tar sig form.

Ingmar Bergman spelade år 2000 in Bildmakarna som tv-teater med en då 77 årig (!) Anita Björk i rollen som Selma Lagerlöf. Anita Björk är porträttlik och övertygar som Doktor Lagerlöf, hon fyller verkligen texten med liv och gör här sitt livs roll. Ingmar Bergmans regi är precis och hans scenerier är som alltid nästintill perfektion. I övriga roller ser vi bl.a. Lennart Hjulström (som Victor Sjöström), Elin Klinga (som skådespelerskan Tora Teje) och Carl-Magnus Dellow (som Julius Jaenzon). Denna tv-teater finns ännu ej utgiven på DVD i Sverige (konstigt nog finns den utgiven på en dubbeldiskutgåva tillsammans med Körkarlen i England). Men håll utkik efter eventuell repris på tv och release av DVD, för det här är tv-teater när den är som bäst!
Både Körkarlen och P O Enquists pjäs Bildmakarna finns på Stadsbiblioteket!

6 kommentarer:

Meliha sa...

Roligt och pedagogiskt, Malin. Ser fram emot dina texter!

Mårten sa...

Aaaargh, jag har ju inte sett Bildmakarna... TV-teater är banne mig en misshandlad konstform i Sverige, varför finns inte ens en Bergman-uppsättning på DVD?

Malin sa...

Jag håller med! Tv-teater är verkligen en misshandlad konstform.
Stackars dig Mårten som inte har sett Bildmakarna, tur då att du har de rätta kontakterna (säg bara till om du är sugen på att se den ;) ).
Kan passa på att rekommendera en annan tv-teater när jag ändå är igång och det är Maria Bloms Sårskorpor. Helt underbar!!

ewa sa...

Maria Blom, vem är det? Sårskorpor, vilken härlig titel!! Ställer mig på Enqvist tv-teater...

Mårten sa...

Dylika resurser får inte hållas fördolda: Malin, jag vill låna!

Malin sa...

Maria Blom, det är hon som ligger bakom filmerna Masjävlar och Nina Frisk. Sårskorpor kom ett par år innan filmdebuten. Tycker att Sårskorpor är mycket bättre än hennes filmer...

Sårskorpor spelades från början på Backstage (Stockholmsstadsteater) och blev sedan tv-teater. I rollerna återfinns bl.a. Jonas Karlsson, Tintin Andersson, Paula McManus m.fl. Här står lite om föreställningen: http://www.aftonbladet.se/nojesliv/article25844.ab