är att bila, cykla, fara, färdas, gå, köra, luffa, rida, skjutsas, strosa, ströva, traska, turista, åka mm. Människorna är ett vandrande släkte. Samfärdseln är urgammal.
Om resandets historia har stadsbiblioteket flera böcker från 90- och 2000-tal, som kompletterar varann.
I Signums utomordentliga svenska kulturhistoria på avdelning Kc återfinns intressanta kapitel om samfärdsel i Stormaktstiden (Kommunikation och press) och Karl Johan-tiden (Till främmande land)
Blom, Thomas & Nilsson, Mats, Turismens historia och utveckling 2005 står på avdelning Qm. Detta är en lärobok men är trevlig läsning för kulturintresserade.
Huvudparten av boken är en kronologisk framställning av turismens utveckling alltifrån Mesopotamien till svensk turism under 1900-talet.
I första kapitlet definieras begreppet turism.
Eriksson, Tommy, Hästskjuts- och diligenstrafik – äventyr, organisation och lag genom 650 år kom ut 1996 och står på Pra liksom flera andra verk om kommunikationshistoria.
I Erikssons bok beskrivs skjuts med häst och vagn alltifrån Magnus Ladulås förordning om gästning. Läsaren får klart för sig hur betungande allmogens skjutsansvar var. Ögonvittnesskildringar och fakta om postens och vägarnas utveckling ingår bland mycket annat
I slutet av boken återfinns en utförlig förteckning över som det verkar samtliga skjutsanstalter i Sörmland inklusive lega, antal hästar, antal skjutsar, bidragsstorlek etc. Tommy Eriksson har också skrivit om kurorter, barnmorskor, järnvägar mm i Sörmland.
Winther, Nils-Erik, Wändel, Rolf & Jörgensen, Matz, Gästgifwerier, krogar och skjutshåll 2003 Qm
Utgångspunkten är gästgiverier i Kävlingebygden under 1600- och 1700-talen men verksamheter, händelser och personer beskrivs ur betydligt vidare perspektiv. Skånska gästgivarmenyer, brännvin, milstolpar, marknader är exempel på kapitelrubriker. Dessutom uppmanas läsaren att stödja de nutida landsvägskrogarna – ett nöje som gynnar kulturarvet.
Bildmaterialet är rikligt, instruktivt och i färg.
Kindblom, Leif, Så reste vi 2000 Qm
Detta är trevligt skriven svensk resehistorik fr o m mitten av 1800-talet till millennieskiftet. Den lättsamma boken är full av insmugna fakta och informativa svartvita bilder.
Svedelid, Olov, Reseliv 2000 Qm
Svedelid blev berömd för sina Hasseldeckare och sina historiska romaner. Han är inte dum på scen heller. Han har fått Sherlockpriset m fl deckarpriser och utsågs till Grand Master av Svenska Deckarakademin 2007.
I mitt tycke är Reseliv mästerlig. Författaren bjuder på egna reseminnen och på en faktaspäckad svensk resehistorik i kåserande form. Att resa..…är att låta sina fem sinnen få del av en annan verklighet.. Han kan formulera sig.
Han har tänkt till om vad turism är. Reseindustrin är en av de mest dynamiska näringarna i Sverige. Hur lockar man turister? Följ Svedelids råd!
Vill du se om titlarna ovan finns inne att låna klicka här!
09 juni 2008
Konsten att resa
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hur långa tycker du att recensioner får vara?
Gerda,
jag kan tycka att den var lite lång, men framförallt lång utan bilder! Åtminstone jag tappar intresset om det är bara text....
Hej Gerda!
Bra pedagogisk recension och att få tips om faktaböcker är häftigt tycker jag. Dessutom är just den boken passande inför sommaren även om man inte ska resa eller göra mer än att blädra i den (som jag t ex.).
Skicka en kommentar