24 november 2010

John Cazale - The Conversation


För några veckor sedan såg jag en dokumentär på SVT (som tyvärr inte finns kvar på SVTplay) om den amerikanske skådespelaren John Cazale, som bara var med i fem filmer - men vilka filmer! Gudfadern, The Conversation, Gudfadern 2, Dog Day Afternoon och Deer Hunter. Idel klassiska amerikanska 70-talsfilmer. Mest känd är kanske Cazale för sin roll som maffiabrodern Fredo i Gudfadern-filmerna.

I vilket fall, The Conversation (Avlyssningen) var den ende av ovanstående filmer jag inte hade sett, och därför såg jag till att låna hem den från bibblan. Jag blev inte besviken, det är en ruskigt bra film.

Gene Hackman spelar huvudrollen som Harry Caul, en avlyssningsexpert, som på uppdrag av ett mystiskt företag spelar in ett samtal mellan en man och en kvinna. Det är ett arbete som inte helt är utan moraliska frågetecken, och dessutom inser Caul snart att han är inblandad i något som kan försätta honom i fara. Lågmält och intensivt!

The Conversation vann Guldpalmen i Venedig 1974 och regisserades av Francis Ford Coppola (som ju även gjorde Gudfadern-filmerna).

Inga kommentarer: