26 november 2010

Fredageftermiddag i november...

Snart är det dags att gå hem från dagens arbete. Ute är det grått... solen var framme ett ögonblick idag men den försvann så snabbt.

Det är sista dansföreställningen i Dansnät Jönköping för hösten i kväll: Make Over av koreografen Kajsa Giertz. Jag är mycket förväntasfull inför den här dansen!

Helgens böcker som jag planerar att läsa är Det Broderade hjärtat av Carole Martinez. Baksidestexten gjorde mig intresserad:
"Mitt namn är Farsquita Carasco. Min själ är en nål. De sidor du kastade ut i öknen finns här samlade på nytt, bundna i en bok som du kan slå igen för all evighet om min historia. Soledad, min flicka, känn denna vind mot ditt ansikte. Det är min kyss. Den jag aldrig gav dig."

Hemma vid min läsfåtölj ligger Processen av Franz Kafka. Boken om Josef K som arresteras och döms skyldig utan att få veta vad han är anklagad för. Ångest och utsatthet drabbar honom.
Bilden på Josef K. är gestaltad av Anthony Perkins i Orson Welles filmatisering.

24 november 2010

John Cazale - The Conversation


För några veckor sedan såg jag en dokumentär på SVT (som tyvärr inte finns kvar på SVTplay) om den amerikanske skådespelaren John Cazale, som bara var med i fem filmer - men vilka filmer! Gudfadern, The Conversation, Gudfadern 2, Dog Day Afternoon och Deer Hunter. Idel klassiska amerikanska 70-talsfilmer. Mest känd är kanske Cazale för sin roll som maffiabrodern Fredo i Gudfadern-filmerna.

I vilket fall, The Conversation (Avlyssningen) var den ende av ovanstående filmer jag inte hade sett, och därför såg jag till att låna hem den från bibblan. Jag blev inte besviken, det är en ruskigt bra film.

Gene Hackman spelar huvudrollen som Harry Caul, en avlyssningsexpert, som på uppdrag av ett mystiskt företag spelar in ett samtal mellan en man och en kvinna. Det är ett arbete som inte helt är utan moraliska frågetecken, och dessutom inser Caul snart att han är inblandad i något som kan försätta honom i fara. Lågmält och intensivt!

The Conversation vann Guldpalmen i Venedig 1974 och regisserades av Francis Ford Coppola (som ju även gjorde Gudfadern-filmerna).

23 november 2010

Deckare? Snarare antideckare!

Mordet på Halland heter en bok av den danska författaren Pia Juul.
Det inleds med ett mord på Bess make Halland. Han skjuts utanför deras bostad en tidig morgon. Sen följer en suggestiv, nästan febrig historia om vad som händer med Bess. Hur väl känner man en annan människa och hur väl känner man sig själv tänker jag är grundtemat i den här berättelsen. Bess har lämnat sin första man och sin dotter för Halland. Bess är en mycket ensam människa som har svårt med relationer. Och hennes sorg är så innesluten i henne själv att det gör ont att läsa.
Det figurerar en polis som utreder mordet på Halland, men att det är en deckare kan jag inte se utan mer en antideckare eller kanske en lek med deckargenren.
Pia Juul är en aktad författare som sitter i den Danska Akademien, den danska motsvarigheten till vår Svenska Akademi.
Mordet på Halland är prisad med Danske Banks Litteraturpris 2009.

22 november 2010

Augustpriset 2010

Årets pristagare: Sigrid Combüchen vann den skönlitterära klassen för sin bok Spill, Yvonne Hirdman fick priset för Den röda grevinnan i fackbokklassen och så årets ungdomsbok blev Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeldt. Christer El-Mochantaf fick Lilla Augustpriset.

(Foto: Anders Wiklund/SCANPIX)

Helgläsning!


BOKSTJÄRNOR
en och annan FILMSTJÄRNA

Glimrande tips
inför julhelgen

Torsdag 2/12 kl. 18.00
på Jönköpings stadsbibliotek

Vi bjuder på glögg

Välkomna!

16 november 2010

Den skamlösa nyfikenheten!

Slår man upp ordet skamlös på Synonymer.se så får man följande ord: oblyg, oförskämd, skändlig, fräck, hutlös, utan blygsel, cynisk. Enbart negativa ord! Och det fascinerar mig att Astrid Seeberger faktiskt vågar använda skamlös i titeln på sin mycket intressanta bok. Men det är inte den skamlösheten som Seeberger skriver om i sin bok Den skamlösa nyfikenheten! Utan hon talar om det nödvändiga samtalet, det som kan få oss människor att komma närmare varandra. Astrid Seeberger är överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det här är en tankebok om livet, litteraturen, sorgen och kärleken. Seeberger visar hur viktigt det goda samtalet är och beröringen. Seebergers morfar sa: Om man vill samtala, inte bara tala utan verkligen samtala med människor, bör man vara skamlöst nyfiken på dem. Seeberger menar att vi ska tala om allt, det goda och det onda. Hon berättar om "Lorden" en njursjuk man som inte ville ha hennes hjälp, den är så berörande att jag håller andan och läser med tårar i ögonen. Det är en ytterst läsvärd bok!

14 november 2010

GRATTIS EVA!


Nu är det avgjort, SM i bokberättande 2010 för bibliotekarier som ägde rum den 12 november 2010 kulturhuset Multeum, Strängnäs
Mia Dimblad, Hässleholms bibliotek vann med motiveringen:
”Med stor inlevelseförmåga återgestaltar Mia Dimblad intryck och läsupplevelser, hon preciserar känslor och förmedlar böckernas innehåll med lika mycket återhållsamhet som explosiv kraft.” Silver tog Margareta Hagman från Gävle och brons Eva Töllnerfrån Bankeryds bibliotek. Mia Dimblad vann även publikens pris.

13 november 2010

Margareta Strömstedt

Författaren Margareta Strömstedt besökte Gränna bibliotek idag. Programmet kallades för "Nyskrivet" och Strömstedt läste två berättelser ur sin ej ännu utkomna bok. Den första om Aksel Sandemose, hur Strömstedt åkte till Norge som journalist för Dagens Nyheter för att bevaka barnkultur på en konferens. Dessutom skulle hon för sin makes (Bo Strömstedt) räkning söka upp Sandemose för att försöka få redan utlovade manuskript. Och så följde en historia om Astrid Lindgren och konstnären Staffan Hallström. Strömstedt berättade att hon var mycket förtjust i Hallströms målning "Ingens hundar", som hänger på Moderna museet i Stockholm. De kändes som ett privilegium, lite som att vara utvald att lyssna till Margareta Strömstedt. Hon berättade dessutom att det var första gången hon läste dessa texter.

Tyvärr visste vi inte att Margareta Strömstedt skulle besöka Gränna bibliotek när stadsbibliotekets bokcirkel träffades och bestämde nästa bok. För så där lagom till jul ska vi läsa Julstädningen och döden av just Margareta Strömstedt!

Unn Hallgren och Margareta Strömstedt

12 november 2010

4:de platsen SNÖ


Mårtens lista om snö fick mig att tänka på Peter Høegs "Fröken Smillas känsla för snö". En så vacker titel på en spännande bok. När den kom ut 1994 pratades det mycket om hur många ord inuiterna hade för snö. Mer än 300! Här kan ni läsa om flera av snöorden en artikel från februari 2002 på Nationalencyklopedins hemsida.

Foto: F. Jutfelt (http://gripgreenland.wordpress.com/page/2/)

09 november 2010

Snö

Första tecknen på snö i Jönköping i morse (numera har väl det mesta regnat bort, men i alla fall) och därför här en topp tre snö:

1. Tolkiens Ringens brödraskap. Den första delen i Ringarnas herre - hobbiten Frodo med vänner försöker passera berget Caradhras på väg mot Mordor (för att förstöra ringen) men hejdas av en mäktig snöstorm (framkallad av Saruman) och tvingas ge sig ned i Morias grottor istället.

2. Stephen Kings Varsel (The Shining), skräckmardröm på vinterstängt hotell långt ute i ödemarken. Bara snö och galenskap.

3. Fargo, misslyckat kidnappningsdrama i snölandskap. Bröderna Coens främsta film! Marge: I'm gonna barf... Well, that passed. Now I'm hungry again.

08 november 2010

Povel Ramels måndagsmorgon

Det är måndag morgon och mitt huvud känns så tungt.
Jo ja sa just de att det är måndag morgon
och mitt huvud känns så tungt,
när jag sitter här med ett glas grapefruktjuice,
sjungande The Gräsänkling Blues.

Min fru har rest till Mölle, till Mölle by the sea.
Hon for för fjorton dar sen och jag kände mej så fri.
Oh, hå, hå, hå, oh boy! Nu skulle här jumpas för joy!
Men nu känner jag mig mindre fri,
så nu får refrängen bli:
Oh, Elsalill, come back to me!

Jag glömmer ej den gången när jag stod där på perrongen
och min Elsa höll mej fången i ett stadigt grepp.
Hon sa jag skulle inte glömma de å de å de å de å de
å så sa tåget tut och gick och jag sa "släpp!"
och ännu kan jag höra hur det ringer i mitt öra:
Mata fiskarna, vattna cissusen. Help! Help! Help!

Jag ska köpa nya fiskar, ty dom gamla har tatt slut,
och jag själv är lika vissen såsom cissusen ser ut,
oh, hå hå, hå, hå, o-hå!
Ja, jag mår inte riktigt bra, i-i-i-dag!
Den vecka som har gått har trotsat all kalkyl,
och allt som finns i huset är kapsyl och magnecyl.

Vårt hembiträde Anna, vår trogna gamla skatt,
förlora jag i poker till Stig Järrel förrgår natt.
Oh, hå, hå, hå, hå, hå, vad ska min hustru tro!
Så nu får jag klara allting själv med mycket stort besvär,
och min minneslista låter så här:

Jag måste skura trappan, jag måste bona golv,
och jag ska hinna in på banken före klockan tre,
och jag ska stämma om pianot, jag ska måla om i köket,
jag ska samla alla kräftskal i en prydlig liten hög,
och laga dörren sen, och muta portvakten,
å så damma, damma, damma om igen.

Ni förstår, min fru är lite sotis så om hon får veta att
det var fyra scandale beauties hemma här hos mej i natt,
oh, hå, hå, hå, hå, hå, då skulle jag bli både gul och blue.
Så här gäller det att städa fort och gardera sej,
ty hon tror mera på en hårnål än hon tror på mej. Hysch, hysch!

En nyckel i tamburdörrn, jag hör den alltför bra,
hon skulle kommit först i morron å så kommer hon i dag!
Hå, hå, hå, hå, hå, hå! For now I´ll turn the devil loose...
Full fart på köksdörren, jag tror jag smiter min kos,
sjungande The Gräsänkling Blues.

Povel Ramel, denna ordkonstnär! Ta en titt på hans hemsida HÄR

Det är ganska ofta jag tänker på den här texten när jag ska upp ur sängen efter en härlig lång helg. En helg full av sol och goda böcker!
Just denna morgon skiner solen fortfarande och termometern visar på minus 3 grader.
Det blir nog en fin arbetsvecka också!

05 november 2010

Bäst just nu!

Min favvo-skiva just nu är Pays Sauvage av Emily Loizeau.
Lekfull och dramatisk; modern pop kombinerad med folkmusik och fransk chanson!

02 november 2010

Öppen bokcirkel


Nu på torsdag, den 4 november, klockan 18.30
samtalar vi om Moa Martinsons roman Mor gifter sig
i café Novellen på stadsbiblioteket.


Alla är välkomna!