BOKCIRKELMINGEL!
Vi var 15 stycken som samlades för att prata om bokcirklar och böcker. De flesta av oss är med i olika cirklar, någon ville gå med i en bokcirkel. Vi tipsade varandra om böcker som är spännande att tala om.
Jorunn som bl a arbetar på Lekeryds bibliotek berättade om sin http://www.bokcirkelonline.com/, en bokcirkel på nätet. Bokcirkeln presenteras: "Bokcirkelonline är en virtuell bokcirkel där bokälskare samlas på Internet och diskuterar böcker". Bra tyckte en av gästerna som hade svårt att binda upp sig till bestämda tider.
Vår Hemliga gäst, Eva, som nu utbildar sig till bibliotekarie efter många år i bokhandeln berättade om sitt läsintresse och bokcirklar i bokhandeln - Läs 52 behåll 1.
Pratglada böcker
(böcker som är bra att bokcirkla kring)
Elin Boardy "Allt som återstår" Allt som återstår är en familjehistoria som tar sin plats i ett kargt bohuslänskt landskap i början av 1900-talet, genom årstider och människoöden, förbi historiska skeenden och åldersväxlingar, hela tiden med ett sjungande, målande språk. En berättelse om en kvinna, som i sin vanlighet blir alldeles unik.
Per Odensten "Gheel". Gheel är en fantastisk berättelse som tar tag i läsaren.
Den belgiska staden Gheel har sedan medeltiden varit känd som "de galnas stad". Där levde sinnesjuka människor fritt bland de "friska". Från Gheel kommer till Karlskrona en liten grupp människor anförda av ängeln Hjelm.
Per Olov Enqvist "Livläkarens besök" Handlingen utspelar sig i Danmark på 1760-talet och berättar historien om den sinnessjuke kung Christian, hans unga drottning och den tyske livläkaren Struensee. Denne vann kungens fulla förtroende och hans drottnings hjärta, och han genomförde sedan en rad av den franska revolutionens idéer tjugo år i förväg.
Joyce Carol Oates "Våld - en historia om kärlek" Teena Maguire borde aldrig tagit den där genvägen hem efter 4 juli-festen. Inte efter midnatt. Inte genom parken. Inte så som hon var klädd: linne, avklippta jeans, högklackade sandaler – som om hon bad om det.
Joyce Carol Oates "Mörkt vatten" ”Kommer jag att dö nu? – så här?"
Senatorn. Den unga kvinnan. Fjärde juli-firandet på ön. Bilfärden i skymningen. Olyckan. Drunkningsdöden. Låter det bekant? Tankarna dras, utan namns nämnande, osökt till Chappaquiddick år 1969. En djupt tragisk händelse i USA:s moderna historia. Jag tycker att den här boken vibrerar och fick mig att nästan må fysiskt illa. Ruskigt bra skulle jag säga.
Céline Curiol "Utrop" Kvinnan berättelsen handlar om är intill besatthet förälskad i en man som älskar och lever med en annan kvinna. Ändå väntar hon enträget på att han ska bli hennes. Under tiden utsätter hon sig för slumpmässiga och ibland rent av farliga möten med främlingar i storstadens skumma kvarter. Med sin kärlekstörst och starka medkänsla blir hon ett lätt offer för männens åtrå. En suggestiv berättelse!
Sofi Oksanen "Utrensning" En mångbottnad och tät berättelse, en av mina största läsupplevelser i år! Den handlar om den gamla kvinnan Aliide som har av svartsjuka en gång gjort sig skyldig till att hennes egen syster deporterats till Sibirien, men har också själv våldtagits och misshandlats av sovjetiska soldater. Zara är ung och har sökt sig bort från sin barndoms Vladivostok till Berlin, där hon fastnat i prostitution och drogmissbruk. Till slut bryter hon sig loss, och Aliide hittar den avsvimmade Zara utanför sitt torp i Estland. Det är strax efter murens fall. De två kvinnornas öden visar sig vara oväntat och tätt sammantvinnade.
Mian Lodalen "Tiger" "Fucking Åmål fast i Jönköping" säger Mian Lodalen om sin bok Tiger.
Om det här inte bara är en mardröm, så är det en total katastrof. Jag måste bli av med det, skriver hon i sin dagbok. Hon kämpar emot med all kraft, men kan inte värja sig. Tankarna och känslorna går inte att styra. Och när Anna på en fest frågar om de ska dansa säger hon ja fast hon inte borde. Snart lever hon ett dubbelliv, intrasslad i lögner.
Tiger handlar om hur det känns att växa upp i en småstad på 1970-talet med en stor hemlighet. En ovanlig och modig skildring av unga tjejers sexualitet.
Kjersti Annesdatter Skomsvold "Ju fortare jag går, desto mindre är jag" En bok om åldrande och ensamhet, skriven med varm humor. Boken handlar om Mathea som inte umgås med andra människor. Det har hon aldrig gjort. Men på ålderns höst slår det henne – ingen kommer ens att märka när hon dör. Så hon bestämmer sig för att gå ut och möta världen, vilket visar sig lättare sagt än gjort.
12 oktober 2010
Bokcirkelmingel på biblioteket!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar