25 juli 2010

Olika nyanser av orange! Manchester-Harlem


Om du besöker Jönköpings stadsbibliotek kan du hitta de mest spännande böcker men även filmer och musik och numer mycket, mycket mer.
En dag i veckan som gick var jag uppe på "fackplanet" och tittade runt lite och såg då en orange låda. Vilken visade sig innehålla 27 svartvita fotografier av Martin Parr. Martin Parr är en världsberömd fotograf som man kanske bör känna till? Men inte jag.. Bilderna är tagna en regning eftermiddag i Manchester 1972, med dem skapade han "Love Cubes" på på Manchesters gator. Nio kvinnor, nio män och nio par. Det är bara att trilla bak i tiden och uppleva hur vi såg ut på den tiden. Spännande och roligt! (Kunde inte låta bli att leka lite... Det ska man nog inte göra med det man lånar på bibblan.)

Igår kväll såg vi den kritikerrosade "Precious" och den var så bra! Även sonen (14 år) blev tagen av filmen.
Claireece "Precious" Jones är 16 år gammal, hon är kraftigt överviktig, HIV smittad och gravid. Hon går i skolan men kan varken läsa eller skriva. När hon blir med barn för andra gången så blir hon flyttad till en specialskola. Far till hennes barn är hennes egen pappa som begått sexuella övergrepp på Precious sedan hon var tre år gammal. Precious lever med sin mamma som utnyttjar och förnedrar henne. Genom sin nya lärare och kamrater växer Precious självförtroende och hon lyckas bryta sig loss.
Den amerikanska drömmen? Okay, men det var befriande att att se en Hollywood film på ett så annorlunda tema.

Inga kommentarer: