16 december 2009

Tid för kultur och Herta Müller

På Regeringskansliets hemsida kan man läsa följande:


Tid för kultur
Regeringen har överlämnat sin kulturpolitiska proposition till riksdagen. I propositionen Tid för kultur anges ett antal prioriteringar som ska vägleda kulturpolitiken framöver. Det handlar bland annat om att stärka kulturens roll i samhället, beakta de förändringar som skett tack vare teknikutvecklingen och internationeliseringen samt att verka för att kulturen blir tillgänglig och angelägen för alla.

Samlat ansvar för statens stöd och samordning inom biblioteksväsendet
Från flera håll har det sedan länge efterfrågats en samordnande statlig aktör inom biblioteksområdet. Kungl. biblioteket får därför fr.o.m. 2011 ett utvidgat uppdrag, som innebär att KB även ska svara för nationell överblick, främja samverkan och driva på utvecklingen inom den del av biblioteksväsendet som utgörs av folk-, läns- och skolbiblioteken.

Vad detta kommer innebära för folkbiblioteken får framtiden visa. Beslutet är taget men gäller först 2011, så vi har tid att reflektera.

Just nu lyssnar jag till Herta Müllers "Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv", det är en stark skildring av hur det är att leva i ett samhälle där det är svårt att veta vem som är vän eller angivare. Berättaren kallas om och om igen till förnedrande och hotfulla förhör. Hon arbetar på fabrik och är gift med Paul som hon älskar. Lyckan är Paul, den närhet hon känner inför honom. Hon berättar om Lilly, hennes bästa vän, som blev skjuten av en gränsvakt under en flykt.
Herta Müller skriver nästan kallt konstaterande med ett enkelt språk, ibland mycket vackert, så jag får en innestängd, grå Kafkatröja på mig.

Inga kommentarer: