02 december 2009

Den röda soffan


Imorgon ska vi tipsa om läsvärda böcker inför julen, och en sådan skulle med förlov vara Michèle Lesbres Den röda soffan, utgiven av Sekwa förlag i år.

Den röda soffan påminner mig lite om Jenny Diskis fantastiska reseskildring Främling på tåg (en av mina absoluta favoriter alla kategorier), inte bara för att båda böckerna skildrar en längre tågresa, men också för att båda författarna är oerhört lyhörda iakttagare, som med nyfiken blick återger sina medpassagerare. Men medan Diski reser genom USA, tar sig Lesbres huvudperson fram längs Transibiriska järnvägen, på väg mot en man som hon en gång älskat, och som flytt Paris av outgrundlig anledning. Bakom sig lämnar hon grannfrun, som tronar i en röd soffa, och som hon av en slump blivit nära vän med och högläsare för.

Det är en sällsynt finstämd berättelse - som mer utvecklar sig till att bli en inre resa än en yttre - om vårt behov av avslut. Och vad kan passa bättre för julhelgens stillsamma lästimmar, när det nya året skymtar som ett löfte och det gamla långsamt bugar för att tacka för sig?

1 kommentar:

Anonym sa...

En annan tågresa som beskrivs SÅ fint är Kinnor på tåg av Anita Nair.
Den utspelar sig i Indien. 6 kvinnor som hamnar i samma kupé berättar sina liv för varandra. Kvinnan som är berättarjaget vill återerövra sitt liv. Ja, det är en fantastisk bok! Som Den röda soffan och Främlingar på tåg. Diskis bok fick mig verkligen ressugen. /ewa