03 juli 2009

RWANDA


"Det finns ingen plats för rättvisan efter ett folkmord, eftersom ett folkmord överstiger mänsklig fattningsförmåga." Säger Berthe Mwanankabandi, en överlevare. Jag har läst Antilopernas list, Berättelser om offer och gärningsmän i folkmordets Rwanda av Jean Hatzfeld.
800000 människor dödades under några månader, ja det övergår min fattningsförmåga! Och framförallt att inte världen och FN agerade.
Hatzfeld har skrivit två böcker tidigare om vad som skedde i Rwanda i april 1994. I den första så intervjuade han överlevande tutsier, i den andra mördarna, hutuerna. (Dessa är inte översatta till svenska)
I denna tredje blandas intervjuerna mellan överlevare och gärningsmän. Idag är det så att de också lever sida vid sida eftersom många av mördarna har frigivits. Mördarna har fått återvända till sina hembyar efter att ha "omskolats" till att inte tala om det de har utfört. Man talar om, från regimen, en officiell försoning.
Det är en mycket plågsam läsning.
Francine Niyitegeka avslutar boken Antilopernas list:
"Om en människa har insett att hennes liv är slut, om hon en gång har känt att hon inte kommer att överleva, då har hon sett in i tomheten i sitt innersta och det glömmer hon inte. Om hennes själ har övergivit henne för en liten stund, då kan det vara mycket svårt för den människan att hitta tillbaka till livet igen."

Inga kommentarer: