06 maj 2009

UTROP från Garre du Nord



Utrop av Céline Curiol


är en bok från mitt favoritförlag [sekwa], som har specialiserat sig på att ge ut franska kvinnliga författare. Kvinnan som boken handlar om har inget namn. Och inte heller den man hon älskar. Däremot heter mannens flickvän Ange (ängel?). När jag läste boken funderade jag inte så mycket på det, men att tala om henne blev lite komplicerat. Utrop var den senaste boken vi läste i den bokcirkel jag är med i. Den namnlösa kvinnan är besatt av sin kärlek och längtan efter Mannen. Hon lever genom sin längtan och hennes verklighet blir nästan aldrig verklig. Det är som om att enda gången hon använder sin röst så att den hörs är när hon är på sitt arbete. Annars så ”hörs” hon inte på ”riktigt”. Hon lever inte utan bara existerar. Mannen och hon har en vänskapsrelation, de ringer varandra, men nu när han har ett förhållande med Ange så kan de inte träffas ensamma. Kvinnan blir hembjuden på en fest till paret. Där har de också bjudit en ensamstående man som tänkt partner till Kvinnan. På festen när de övriga gästerna frågar var hon sysslar med säger hon att hon är prostituerad.


Hon sade det så väl, med en blandning av yrkesstolthet och personlig grämelse, att de andra trodde på henne, det kände hon genast. Bilden fryser ett kort ögonblick. Den kutryggige blir sittande som ett fån med svaret i halsen. Han lyckas emellertid haka på artigt: Och hur länge har ni varit det?Det är en lögn och några sidor fram när hon kommit hem tänker hon på vad hon sagt. Alla är beredda att godta en lögn så länge man tror att den är sann, men så fort den avslöjas betraktas den som en personlig förolämpning…

Lögnen har åtminstone den förtjänsten att den är helgjuten och ofta mycket mer logisk än sin motsats.


Det är en tragisk bok om en kvinna som inte finns utom då hon bärs fram av sin längtan till Mannen.Språket är fantastiskt, så poetiskt, så naket.


Céline Curiol föddes 1975 i Lyon. Hon har bott i New York, London och Buenos Aires men är nu tillbaka i Paris. Hon är författare och journalist och skriver bland annat för BBC Africa, den franska dagstidningen Libération och radioprogrammet France Culture. Hon har även författat en kulturguide till New York och en reseskildring om Sierra Leone, Route Rouge. Utrop var hennes debutroman och utkom i Frankrike 2005.

2 kommentarer:

Mårten sa...

Hur fungerade den att bokcirkla om?

ewa sa...

Utrop var en väldigt bra bok att diskutera runt. Inte helt enkel. Vi pratade en hel del om karaktären o hennes förhållande till sin omvärld. O till den man som hon var besatt av. O så talade vi mycket om språket, det är utmärkande för den här romanen.