11 maj 2009

Biobesökaren

Fler magasinsfynd: Walker Percys Biobesökaren, om en man som likt tjuren Ferdinand önskar sig ett stillsamt liv i sin lilla förort, obesvärad av krav och förväntningar, med ett och annat biobesök som krydda. Men hans familj har högre förhoppningar än så. Hans faster ser i honom ett spirituellt forskarämne, för hans kusin Kate är han räddningen ur depression och en tänkbar äkta make, och för hans farbror är han en affärsman som ska ordna lukrativa börsklipp.

Kan han göra dem annat än besvikna? En stillsamt, vemodigt betraktande roman, som briljerar med sina beskrivningar av en man som varken kan eller vill leva upp till omvärldens förväntningar.

Biobesökaren finns med på tidskriften Time's lista över de hundra bästa engelskspråkiga romanerna från 1923 fram till idag. (Aaaargh, jag älskar listor!)



Walker Percy (1916-1990), amerikansk författare.
Mest känd för ett antal romaner som utspelar sig i och omkring New Orleans, av vilka den första, Biobesökaren tilldelades National Book Award 1962. På stadsbiblioteket finns även romanen Lancelot att låna, och på Öxnehagas bibliotek finns romanen De yttersta dagarna.

Inga kommentarer: