04 februari 2009

Återanknytning

1. Den här i Bokerier (och överallt annars) omnämnda Revolutionary Road av Richard Yates är verkligen så bra som alla säger, i min mening en fullständigt genial roman, om mänskligt självbedrägeri och i det närmaste barnslig självupptagenhet, i ett relationsdrama som knappast lämnar någon oberörd. Nu återstår att se om filmen håller.


2. Blodets hetta som Ewa tipsade om är helt klart värd att kolla upp, oerhört välskrivet frambesvärjer Nemirovsky en nästan pastoral bild, bara för att i nästa ögonblick låta oss skymta mänsklig avund och illvilja. Inte ens de bästa av människor är ofelbara tycks Nemirovsky konstantera, det är bara det att vi inte ser hela bilden.


3. Roberto Bolanos Om natten i Chile var precis så bra som jag hoppades, men ändå inte lika bra som De vilda detektiverna (fast få böcker är så bra som De vilda detektiverna). I vilket fall är det uppenbart att Bolano förtjänar all den uppmärksamhet han fått på sistone, om än det skett försent för att han själv ska få uppleva det. Om natten i Chile handlar om en präst och litteraturkritiker, och romanen är hans uppgörelse med sitt liv, med Chiles historia och de intellektuellas tystnad inför maktens övergrepp. En flod av ord som emellanåt grottar ned sig i inre kval men sedan blommar ut i fantastiska berättelser, och som helt klart är läsvärd.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Få böcker jag har läst slår De vilda detektiverna! Den var så himla bra. Språket var så vilt poetiskt som titeln antyder
Och hoppas även denna gången bli tagen på hans nya bok.

Meliha sa...

På tal om Revolutionary road, filmen håller, kan jag tycka. Jag fick en känsla av en annan tid i det fallet 50-talet och insatserna/prestationerna i filmen var bra. T o m psykologiska skilldringar håll högre nivå. Sevärd!