20 juli 2008

Var finns det gudar?


Ibland framför "man" åsikten att kunskap finns bara i "facktaböcker" men jag vill påstå att även i romanen finns det mycket att hämta. Har här hittat information om
"Kudzuböna (Pueraria lobata) är en mångårig klängande ärtväxt som har sitt ursprung i Japan och sydöstraKina. På japanska heter växten , japanska: クズ eller(Kuzu)). Namnet kommer av det japanska ordet för vinranka och den kan nå höjder på 20-30 meter i träd, men kan också breda ut sig ordentligt över lägre vegitation." i Wikipedia.

För i Alabama breder den ut sig och tar död på allt det som kommer i dess väg. Och denna växt har stor betydelse för Arlene Fleet i "Visst finns det gudar i Alabama" skriven av Joshilyn Jackson.

Arlene hämtas hem av sin moster Florence när hennes pappa dör och mamman inte orkar längre. Moster Florence har en dotter, Clarice som blir som en syster. De går i samma klass och umgås mest hela tiden. Jim Beverly är en eftertraktad kille som går på deras skola och efter en kväll försvinner han. Rose May, Jims fd flickvän, söker upp Arlene i Chicago dit hon flyttat (Arlene har inte varit hemma på tio år) och frågar efter Jim.
Arlenes pojkvän Burr, advokat och svart, ställer ultimatumet att de reser till Alabama och presenterar honom för hennes familj eller annars så är deras förhållande över. De reser, bilar som man gör om man inte flyger i USA och "leker" hela vägen. Burr friar åter igen till Arlene och hon svarar ja, fast med en hel del invändningar.
Det här en kul bok, trots flera mörka inslag. Språket är snabbt och enkelt, vartannat kapitel är nutid och vartannat dåtid.

Inga kommentarer: