15 juli 2008

Okkervil River

En av förra årets bästa skivor var för övrigt den amerikanska gruppen Okkervil Rivers fjärde fullängdare Stage Names. Liksom alla Okkervils skivor är den i det närmaste självlysande; till bredden fylld av dramatisk, inte sällan dyster musik, ledsagad av sångaren Will Sheffs fantastiska texter. Väl värd att leta upp med andra ord.

Under Stage Names tidsrymd tar Sheff bland annat rollen som pappan till Shannon Wilsey, en porraktris som tog livet av sig sedan hon skadat ansiktet i en bilolycka (Savannah Smiles), och även poeten John Berryman, som tog livet av sig efter en lång tids skrivkramp (John Allyn Smith Sails). Ingen munter samling låtar således, men likväl är det i all dysterhet en skimrande vacker skiva, som inte lämnar sin lyssnare oberörd.

I oktober kommer Okkervils nästa skiva, The Stand Ins, så håll ögon och öron öppna...

Plus: Okkervil River uppstod genom ett samarbete mellan Will Sheff och Jonathan Meiburg, men för att ge båda tillräckligt utrymme bildade de även gruppen Shearwater, som numera är till största delen Meiburgs projekt, och precis som med Okkervil River finns det en rad av fantastiska skivor att ge sig i kast med. Inte minst Winged Life som finns att låna på biblioteket.

Inga kommentarer: