13 september 2010

Cool men rörd Galeano på Laxön

Eduardo Galeano, årets Dagermanpristagare.
– Käre Stig! Måtte vi göra oss förtjänta av din desperata förhoppning!
Sällan såg vi en coolare Dagermanpristagare än Eduardo Galeano. Lite rörd, men mest avspänd där han klev upp på den trasmattebeströdda, provisoriska lilla scenen i nyrestaurerade officersmässen och läste sina dikter ur nyligen på svenska utkomna ”El libro de los abrasoz” (Omfamningarnas bok), växelvis direkt till svenska av Folkteaterns suveräna Anna Andersson intill.
Ana Valdés tolkar och man pratar om succén ”Latinamerikas öppna ådror” som militärdiktaturen trodde var en bok om anatomi, tills de insåg – det tog ett tag! – vad den egentligen var och förbjöd den. Den blev en bestseller, förstås.
– Jag trodde, jag hoppades, sa Galeano, att den hade hamnat på ett arkeologiskt museum, men...fortfarande äter vissa länder andra länder...
Juryns Maria-Pia Boëthius, som intervjuat honom på 70-talet, sa att världen ter sig en smula mer hoppfull så länge Eduardo Galeano finns och skriver och om hur radikal hans kritik av medierna är, men frågade om han ansåg att så mycket hänt sen sist?
– Det handlar om de onda och de goda, sa Galeano. Länderna i norr definierar andra länder i ont och gott och det växlar, titta på Saddam Hussein och nu Hugo Chavez, i dag ond i morgon kanske god.
Klipp ur Sanna Wikström artikel i Gäfle Dagblad
Fotograf: Catharina Sandström

Inga kommentarer: