22 oktober 2009

Peter Handke

Den österikiske författaren Peter Handke fick Cenu Franze Kafky-priset i år:


"Priset instiftades 2001 av Franz Kafka-sällskapet i Prag. En internationell jury bestående av forskare och kritiker utser pristagaren. Priset belönar ett helt författarskap och åtminstone ett av författarens verk ska finnas översatt till tjeckiska. År 2007 var prissumman 10 000 amerikanska dollar. Pristagaren erhåller dessutom en bronsminiatyr av Kafka-monumentet i Prag." källa Alex

Och efter att ha läst Handkes roman Målvaktens skräck vid straffspark är jag inte förvånad över att han fått detta pris, maken till kafka-artad stämning får man leta efter: Bloch, en före detta fotbollsmålvakt, får för sig att han fått sparken och börjar driva omkring mållöst, överallt tror han sig se tecken. En kväll mördar han en kvinna, som av en slump, och flyr sin hemstad till en liten landsortshåla, där han fortsätter sitt planlösa omkringdrivande, alltmer paranoid på gränsen till galenskap:

De påträngande detaljerna tycktes besmutsa och helt vanställa de gestalter och den omgivning de hörde till. Man kunde värja sig genom att man betecknade dem var för sig och använde dessa beteckningar som invektiv mot gestalterna själva. Värden bakom disken kunde man kalla en glassbägare, och till servitrisen kunde man säga, att hon var ett hål genom örsnibben. Likaså hade man en lust att säga till kvinnan med veckotidningen: Du din handväska!

Jag vågar inte svara på om Målvaktens skräck vid straffspark är representativ för Handkes författarskap, det är den första av hans romaner som jag läst, men jag är numera nyfiken på att läsa mer.

En intressant artikel av Steve Sem-Sandberg om Handkes inte helt okontroversiella författarskap här!

Inga kommentarer: