11 september 2009

Tony Samuelsson: Jag var en arier


Vi har fått ett nytt boktips från Bertil Kahl:

"I den flod av böcker som nu väller fram om andra världskriget och murens fall skiljer sig Samuelssons bok från mängden genom att skildra ett Sverige 1976, som efter Tysklands seger över Sovjetunionen är en del av det tyska riket. Boken är alltså vad man kallar för en kontrafaktisk bok. Samuelsson låter en författare i boken svara på frågan vad han anser vara en författares högsta plikt. Han svarar: Vi som lever på inbillning har en skyldighet att se verkligheten. Verkligheten ställer förr eller senare ett omutligt krav på konstnären. Det är vår plikt att vara ett medium för tidens smärta.

Samuelsson skildrar på ett lysande sätt hur livet i Sverige kunde ha sett ut om andra världskriget resulterat i en tysk seger. Det är bokens tids smärta som den tänkte författaren skildrar.

Som i många andra böcker som utspelar sig i framtiden är personteckningen diffus. ”Hjälten” i boken är den tänkta tidsskildringen, i vilken personerna, möjligen med undantag för huvudpersonen, mer eller mindre förblir bifigurer."

1 kommentar:

Jessica (ord och inga visor) sa...

åh, jag är så sugen på att läsa den! tror den kan vara riktigt bra. Jag kommenterade tillbaka på din kommentar i min blogg också, om romanromaner. Vill hemskt gärna ha fler tips på sådana om du har det :)