13 juni 2009

Andrea Maria Schenkel


Den tyska författaren Andrea Maria Schenkel har nu kommit med sin andra kriminalroman på svenska, Fallet Kalteis, bygger som debuten Mordbyn på ett autentiskt fall.
Mordbyn har Mårten skrivit om här.
Josef Kalteis som i verkligheten Johann Eichhorn, var medlem i Nationalsocialistiska arbetarpartiet. Han greps 1939 och avrättades i hemlighet för mord på fem kvinnor och ett hundratals våldtäkter.
Boken bygger bland annat på förhören med Kalteis i en berättande form. Och så man får följa den unga flickan Kathie, när hon kommer till München för att skaffa sig en tillvaro. Men hon vill inte arbeta som tjänsteflicka utan rör sig i Münchens nattliv. Hon har ingenstans att bo, utan sover några nätter här och några nätter där. På krogen Soller träffar hon och blir förälskad i ”chaffören”.
Stämningen byggs sakta upp och till slut känner jag mig som om jag är åhörare till de rättsliga förhören. Jag vill hålla för öronen men måste lyssna. Det finns inget förbarmande i den här berättelsen.
Fallet Kalteis är mycket välskriven men fullständigt obehaglig.
Det är förlaget Ersatz som ger ut boken, och jag ser på deras hemsida att Schenkel kommer ut med en tredje bok till hösten. Christine Bredenkamp har översatt Fallet Kalteis alldeles utmärkt.

1 kommentar:

Meliha sa...

Ruskigt bra!