08 april 2009

Philip Roth

Ikväll intervjuas Philip Roth i Babel, vid halv tio på SVT. Ett dilemma för er som både gillar ishockey och god litteratur (för det finns väl ingen motsättning, eller?).

Philip Roth är aktuell med Vålnaden försvinner, som ska komma ut nu i april, och som ska utgöra den sista delen i sviten om Roths alter ego, den en gång så självupptagne men sedermera, på ålderns höst, alltmer stillsamt iakttagande författaren Nathan Zuckerman. Den första, som kom ut i slutet av 70-talet, heter The ghost Writer, eller Spökskrivaren på svenska - och just därför irriterar det mig en smula att man nu valt att översätta den avslutande delen, som heter Exit ghost i original, till Vålnaden försvinner. Kanske tyckte förlaget att "Spöket försvinner" lät för barnsligt, men det är lite som att avsluta en påbörjad parentes med en klammer. En petitess månne. Men någonting ska man ju uppröras över här i livet.

(Bara som en vägledning: man behöver inte läsa böckerna om Zuckerman i ordning, varje bok är en avslutad helhet, men personligen tycker jag att Spökskrivaren är Roths kanske bästa roman, och därför är det en utmärkt startpunkt.]

Inga kommentarer: