16 mars 2009

Thriller med matematiska inslag





I dagarna släpptes Guillermo Martinez andra roman på svenska.
Författaren, matematiker i botten, har speciellt, lågmält sätt att bygga och beskriva både handlingen och karaktärerna i sina romaner.
I Lucianas långsamma död, känner man mer av det psykologiska, än matematiska i konstruktionen. Språket är enkelt, tempot lugnt och boken är väldigt spännande och välskriven.
Bokens berättare är en författare som blev uppringd av Luciana, en desperat, ung kvinna som han kände för flera år sedan och minns som vacker och smart.
Luciana visar sig nu vara väldigt sliten och paranoid och kommer med en otrolig berättelse, att en numera känd författare som hon arbetade för tio år sedan, vill henne illa och på något mystiskt sätt tar livet av alla i hennes närhet.
Historian, berättad ur hennes perspektiv, känns trolig och författaren blev indragen i händelserna. Så småningom skulle han träffa den anklagade författaren Kloster och höra hans version och den känns, berättad med matematisk precision, mer trolig än Lucianas, för att han lämnar ett lugnt och trovärdigt intryck medan han berättar sin personliga tragedi.
Återstår att man som läsare bildar egna uppfattningar samt funderar själv över bokens grundfrågor: sanning och verklighet.

Kan rekommendera även Morden i Oxford, skriven i mer traditionell deckaranda men ändå annorlunda i jämförelse med överflödet av romaner i genren som släpps ut dagligen.

Inga kommentarer: