06 oktober 2008

Nattens inre

NATTENS INRE
Leonora Miano, författare från Kamerun har skrivit en berättelse som kryper in under huden om ett fiktivt land i Afrika. Den tar bl a upp frågor som ondska, tradition och vad skuld och ansvar egentligen är, både för sig själv och för det samhälle man lever i. Boken tar sin början i en isolerad by dit den unga kvinnan Ayané kommer för att ta adjö till sin döende mor. Ayané har vuxit upp i utkanten av byn, hennes familj har ej blivit accepterade av övriga byinnevånarna. Ayenés familj har inte levt som seden varit i byn. Dessutom har Ayané fått utbilda sig, vilket inte var brukligt för byns innevånare, i varje fall inte för kvinnorna. Ett inbördeskrig har närmats sig byn och milisgruppen Förändringens Styrkor kommer för att värva soldater. Och ohygglig mardröm tar sin början.
Med en oerhörd känsla för de stora mänskliga frågorna i en miljö, som är för mig relativt okänd, beskriver Miano den lilla människan med stor respekt. Jag tror att berättelsen har gett mig en känslomässig förståelse för den politiska värld vi lever i idag. Det är en mycket läsvärd bok.

2 kommentarer:

Mårten sa...

Aldrig hört talas om, verkar onekligen läsvärd. Såg att det är samma förlag (Sekwa) som ger ut Castillon bland annat, så det verkar vara ett spännande förlag också...

Anonym sa...

Förhoppningsvis ett spännande litet förlag :). Vi tackar för uppmärksamheten och den fina recensionen. Uppföljaren till "Nattens inre" släpps om ett par veckor ("Konturer av den dag som nalkas") och under 2009 kommer vi att släppa Castillons senaste roman "Dessous, c'est l'enfer" (ung. "Därunder, ett helvete") på svenska.