(men@kom.fort hit du.oxå!)
och betänk,
hur underbart det vore om rummets
väggar var jättelika pappersark -
ja, betänk, om vi alla vore poeter,
vad skulle vi väl säga varandra då,
om inte... -
att byxorna var vackert
säckiga och att snön var
nästan blå och att små
vagabonder tycker om
att gå eller bara så här...
det är ju tur
att vi har litteraTUREN
Ur Eva-Stina Byggmästars finurliga "Men hur små poeter finns det egentligen"
19 april 2010
Guide to The poets´ cosy planet
11 april 2010
09 april 2010
Biblioteket i litteraturen (del 2)
"Biblioteket såg ut som hälsan själv. På socialdemokratiskt vis hade man förenat läsning och sundhet. Man förstod det genast när man trädde in i detta läsandets tempel. Kunskapstörst är sunt. Att det är nyttigt har länge varit känt, men det är också sunt. En bra bok är bra för hjärtat! (tänkte Singer). Egentligen befann man sig i ett solarium. Böcker är sol för sinnet. Lånesalen och läsesalen såg då också mera ut som en solstudio än som ett bibliotek så som föreställningen om ett bibliotek låg i förvar i Singers metaforiska medvetande. Singers uppgift var att ge hjärnmassage till medelålders kvinnor och äldre män (tänkte Singer). Samt att rikta in läsandets konstgjorda sol över de unga släktled som kom hit för att samla material till sina så kallade specialarbeten, som sällan utmärkte sig genom att vara speciella, så vitt Singer kunde uppfatta det."
05 april 2010
Förra helgen
var jag på Stickfest i Väst. Ett mycket trevligt arrangemang anordnat av tre stickorskor, Linda Berglund Skrubbe, Ingrid Brundin och Marie Dämbäck. Hela tillställningen var på "Västerhav - Mat & Logi" en fin och helt handikappanpassad kursgård på Grötö i Göteborgs skärgård.
För min del inleddes helgen redan på fredaglunch med en workshop "Knitlish", dvs. jag fick lära mig sticka efter engelska mönster. Nu kan jag äntligen sticka färdigt mina fina mönstrade vantar!
Helgens stora händelse var invigningstalaren Kaffe Fassett! Han höll ett inspirerande fördrag om sitt sätt att se på världen och hur han översätter det till sin egen design. Fassett arbetar med tyger, broderi, patchwork, mosaik, målning och stickning. Hans kollega Brandon Mably höll i två workshops i Kaffe Fassetts anda, de var mycket uppskattade! Och mönsterrikt färgsprakande!
Jag var också på Johanna Wallins workshop "Sticka småvarmt", det passade bra ute på ön där det var lite småruggigt. Se på bilden där Johanna visar hur man kan smycka sin tröja med blommor! Fint tycker jag!
Vi var många besökare och jag såg så mycket vackert men den vackraste tunikan hade nog en av arrangörerna Linda. På bilden peppar hon några av de som tävlade om att sticka snabbast på fem minuter! Vi var ett 50-tal som var med i tävlingen och vi fick så fina vinster alla! Jag var med och kom i mitten någonstans och min vinst var ett garnpaket från "Yll och Tyll", den fina butiken i Uppsala.
Här ser ni en bit av min fina sjal jag nu stickat klart. Garnet, Silk'S & Wool'S, som jag stickat i kommer från Belgien, en specialförsäljning Stickfesten hade ordnat med. Jag längtar redan till nästa års stickfest!
01 april 2010
Biblioteket i Litteraturen (Glad Påsk!)
I Nuria Amats roman Det mest privata läser jag:
"[...] de grundläggande normerna för biblioteksvetenskapens viktigaste regler:
-Du skall avsky läsaren, du skall hata boken och du skall älska ditt petiga arbete mer än någonting annat. Alla bokvänner skall av princip vara dina fiender. Alla läsare skall vara dina slavar och tjänare. Behandla läsaren illa och du skall uppnå de bästa privilegierna, behandla boken illa och du skall erövra dina största vinster. Dra nytta av boken och du kommer att bli rektor för den officiella skolan för manipulatörer av boken. Alltihop duger till att du med tiden skall lyckas bli chef eller ledare för en grupp lättrogna bibliotekarier. Använd dig av förtal, hot, smutskastning för att uppnå alla dina syften som bör förenas i ett: att vara en funktionshindrad tjänsteman i ett instängt utrymme, kallat bibliotek."